Mercur talar på Jfokus – Sveriges största konferens för utvecklare!

Jfokus är Sveriges största konferens för utvecklare som i år genomförs på Waterfront Congress Centre i Stockholm under tre intensiva dagar, 6-8 februari. Förra året kom mer än 1700 deltagare för att lyssna på några av världens främsta inom Java. I år har Anders Ahlgren, Solution Architect på Mercur Solutions, fått äran att vara med som talare.

Anders Ahlgren är utbildad datavetare, har 30 års erfarenhet av att utveckla programvara i ett tiotal olika programmeringsspråk, och har doktorsexamen i matematisk logik. Han är huvudarkitekt för Mercur Solutions egenutvecklade icke-relationella databas. Han ansvarar för flera komponenter i Mercurs lösningar, huvudsakligen sådana som ligger operativsystemet och hårdvaran nära, eller där prestandakraven är höga. 

Anders är speciellt intresserad av hur man på bästa möjliga sätt kan kombinera enkla och eleganta lösningar med krav på höga prestanda. 

Under årets Jfokus kommer Anders fokusera på hur man kan utnyttja modern hårdvara bättre och slippa en processor som är ”uttråkad”. En modern microprocessor, oavsett om den sitter i en bärbar dator eller i en server, kan utföra en imponerande mängd beräkningar per sekund. Tyvärr lyckas programvaran sällan utnyttja detta fullt ut. Ett problem är att det finns svagare länkar i hårdvarukedjan. Speciellt så har internminnen inte blivit snabbare i tillnärmelsevis samma takt som processorerna. Det kan se ut som processorn jobbar för fullt, men i själva verket är den ”uttråkad” och ”rullar tummarna” i väntan på att minnet ska leverera indata som den ska räkna på. Ofta är det också så att vårt sätt att tänka när vi skriver program speglar hur äldre hårdvara arbetade. 

Under Anders föredrag tittar vi på konkreta programexempel vars beteende kan överraska även erfarna utvecklare, och får en introduktion till hur vi kan utnyttja modern hårdvara bättre och få snabbare program som resultat.

Jfokus är Sveriges största konferens för utvecklare och arrangeras för 11:e året i rad med ca 100 föredrag och mer än 1700 deltagare från hela världen. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

UC

Mercur Solutions AB

Mercur Solutions är ett privatägt svenskt programvaruföretag som levererar och implementera lösningar för verksamhetsstyrning och beslutsstöd. Vi har funnits i snart 50 år och är marknadsledande med vår egenutvecklade standardapplikation Mercur Business Control®, för budget, prognos, rapportering, analys och målstyrning.

Great place to work logo

Huvudkontor Solna

Mercur Solutions AB
Vretenvägen 13, SE-171 54 Solna
Telefon: +46 (0)8-459 69 00

Kontor Malmö

Stortorget 3, SE-211 22 Malmö

Kontor Göteborg

Kyrkogatan 24, SE-411 15 Göteborg

United Kingdom

Ocean House, The Ring, Bracknell RG12 1AX, United Kingdom